Захистимо довкілля від пожеж разом!

Війна впливає на кожного з нас. Від неї страждають люди, економіка, наша дивовижна природа…

Кожний компонент довкілля – тваринний і рослинний світ, водні ресурси, атмосферне повітря, ґрунти – все відчуває на собі катастрофічні наслідки цього негативного впливу, які будуть довгостроковими та матимуть не лише локальний, а й глобальний характер.

З приходом весни, на території Запорізької та Херсонської областей встановлюється стійка посушлива вітрова погода. Це значно підвищує пожежну небезпеку та стає причиною виникнення чисельних осередків пожеж в екосистемах. Крім того, люди власноруч масово випалюють стерню, суху рослинності на полях, у смугах відводу доріг, у лісосмугах, на схилах ярів, випалюють суху водно-болотну рослинність.

Все це призводить до непоправних наслідків і багатотисячних збитків, значного забруднення атмосферного повітря, порушення стану біогеоценозів, змін фізико-хімічного і гідрологічного режиму екотопів, порушення стабільності екосистем, пониження родючості та протиерозійної стійкості ґрунтів.

Інспекція вимагає не палити листя та суху рослинність, не робити шкоди своєму здоров’ю та навколишньому природному середовищу та попереджає, що чинним законодавством України передбачено дисциплінарну, адміністративну, цивільну і кримінальну відповідальність.

Відповідно до ст. 77-1 КУпАП - випалювання стерні, луків, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя - тягне за собою накладення штрафу на громадян на сумі від 3060 до 6120 грн., на посадових осіб від 15300 до 21420 грн. За ті ж самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, на громадян накладається штраф у сумі від 6120 до 12240 грн., на посадових осіб від 21420 до 30600 грн.

Відповідно до ст. 77 КУпАП за порушення вимог пожежної безпеки в лісах - накладення штрафу на громадян від 1530 до 4590 грн. і на посадових осіб - від 4590 до 15300 грн.

Відповідно до ст. 113 «Диверсія» Кримінального кодексу України  за навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності для порушників передбачено покарання у вигляді ув'язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

Щодня вогнеборці ліквідовують пожежі в екосистемах. Замість того, щоб рятувати людські життя, розміновувати території та розбирати завали після бомбардувань, вони змушені ліквідовувати підпали сухостою.

То ж, Інспекція вкотре закликає не спалювати сухостій, особливо, в умовах війни. Суворо дотримуватись правил пожежної безпеки поблизу лісових масивів і на відкритих територіях.

Пам’ятайте, що масштабні загоряння можуть мати негативні наслідки як для навколишнього середовища, так і для людей.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці